Haagse Buf

Inleiding Haagse radiopiraten

Radiopiraten werden in de zeventiger jaren enorm populair omdat den Neederlandschen Staatsradioo toentertijd te weinig aandacht had voor de smaak van jongeren. Nadat in 1974 ook nog de half-illegale zeezenders zoals Radio Veronica en Radio Noordzee tot zwijgen gebracht waren, bloeiden de FM-piraten helemaal op. Immers, het steriele staats-alternatief Hilversum 3 presteerde het nog steeds om kerkelijke en andere praatprogramma's op 's lands nationale popzender te brengen. De piraten draaiden wèl continu goeie muziek, met een lokaal accent, bijvoorbeeld plat Haags. Alleen waren er soms onderbrekingen door invallen van de Radio Controle Dienst (RCD), bijgestaan door de Afdeling Bijzondere Petten van de politie. Zomaar zelf radioprogramma's uitzenden is namelijk best wel illegaal...

Onder schuilnaam "Haagse Buf" ben ik in 1974 begonnen als discjockey bij de FM-piraat Radio Centraal in Den Haag. Geleidelijk begon er interesse te ontstaan voor serieuze lokale onderwerpen op de radio. Zo ontstonden er initiatieven om naast populaire Top-40 plaatjes en volksverzoeknummers ook licht verteerbare lokale informatie te geven. Hofstad Radio begon met dit soort programmering in November 1980.
Haagse Buf ging mee.

Vervolgens zou het nog járen duren voordat de overheid het bestaansrecht erkende van zulke lokale en commerciële radio, naast het ouderwetse omroepbestel met zijn zuilen.

Het hoogtepunt in de populariteit van Haagse Buf was eerder bij Radio Centraal in 1978-1979, toen de "Opussen" op zondagmiddag tientallen brieven per keer opleverden van voornamelijk middelbare scholieren.  Uniek in die tijd.

 Haagse Buf fanmail, met o.a. haarlokken van Magda

Er vormde zich een clubje "vaste briefschrijvers", een sociaal netwerk waarin van alles gebeurde - zonder internet maar met behulp van brieven, telefoon, cassettebandjes en evenementen. Het was een hele soap. Daar zijn huwelijken en kinderen uit voortgekomen! Uiteindelijk is Buf dus onbezoldigd medevader van diverse aardbewoners...

Haagse Buf is verhuisd naar Amstelveen en Zwitserland en ook weer terug. Ondertussen waren muziekzenders legaal als paddestoelen uit de grond geschoten. Het pionieren was gedaan. Tegenwoordig heb je elke dag de hele dag op meerdere zenders tegelijk een dolle boel.   Mission Accomplished.

Maar:  genoeg geluld   -  't leven gaat door,  't archief blijft hier en op Radiopedia.nl. Home